Syntrus Achmea kiest voor duurzame investeringen met financieel én maatschappelijk rendement. Een goed beleid op het gebied van ESG (Environmental, Social en Governance) is daarbij onmisbaar. Geen mooie woorden, maar heldere keuzes. Op basis van concrete doelstellingen. Beleggen met betekenis doen we met oog voor mens, milieu en maatschappij. Investeren in duurzaam vastgoed en hypotheken is voor ons dé manier om op de lange termijn een stabiel financieel rendement in combinatie met maatschappelijke impact voor onze klanten te realiseren en risico's te minimaliseren. Ons ESG-beleid is een belangrijk onderdeel van onze strategie. Daarmee werken wij voor onze klanten (en hun klanten) aan een gezonde financiële basis en een aantrekkelijke leefomgeving.
Lees meer over onze ESG strategie en onze concrete doelstellingen in dit boekje
Jaarlijks informeren wij u over de voortgang van de 20 doelstellingen uit onze ESG Strategie. Waar hebben wij aan gewerkt en welke mijlpalen zijn er bereikt? U ziet hieronder onze meest recente uitgave.
Ideeën of suggesties om Beleggen met Betekenis nog meer inhoud te geven? Mail naar esg@achmea.nl
Recent is er nieuwe Europese wet- en regelgeving van kracht geworden die financiële marktpartijen verplicht om aan te geven hoe zij in hun beleggingen omgaan met duurzaamheid. Deze verplichtingen zijn verwoord in de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR). De SFDR is onderdeel van een breder palet aan Europese wetgeving voor de financiële sector. Doel van deze wetgeving is om kapitaal te mobiliseren voor het realiseren van de Europese Green Deal, waarin gestreefd wordt naar een duurzame economie. Deze doelstellingen worden in een omvangrijk pakket van duurzaamheidswetgeving in verschillende fasen gerealiseerd. Ook de SFDR wordt in fasen geïmplementeerd, te weten Level 1 en Level 2.
Met ingang van 10 maart 2021 is Level 1 van de SFDR van kracht. Met ingang van die datum voldoet Syntrus Achmea aan de verplichtingen die voortvloeien uit Level 1.
Andere relevante onderdelen van de SFDR en gerelateerde wetgeving zoals de Taxonomieverordening treden gefaseerd in werking vanaf 1 januari 2022. De SFDR level 2 verplichtingen worden per 1 januari 2023 van kracht.
Syntrus Achmea gelooft in duurzaamheid als basis voor een goed en stabiel rendement. Daarom integreren wij duurzaamheidsrisico’s in onze beleggingsbeslissingen en dienstverlening.
De doorvertaling van de nieuwe eisen naar de verschillende producten en diensten van Syntrus Achmea betekent dat vrijwel alle producten ecologische en/of sociale kenmerken bezitten en dat praktijken op het gebied van goed bestuur worden gevolgd.
Wij maken gebruik van verschillende meetmethoden om te bepalen hoe duurzaam onze beleggingen zijn en informeren onze klanten hierover middels diverse (fonds)rapportages.
Vanzelfsprekend houden we in ons beleid rekening met toekomstige eisen waaraan wij en onze opdrachtgevers moeten voldoen. Zo zullen wij binnenkort ook Level 2 van de SFDR en de nieuwe Taxonomieverordening implementeren.
De volledige beschrijving van de wijze waarop Syntrus Achmea duurzaamheidsrisico’s integreert in beleggingsbeslissingen is te lezen in het document Integratie duurzaamheidsrisico's in beleggingen.
Informatie over de wijze waarop wij omgaan met duurzaamheid in ons beloningsbeleid vindt u hier.
Als vermogensbeheerder houden wij rekening met de ongunstige effecten van onze beleggingen op de wereld. Wij kunnen hiermee het verschil maken voor toekomstige generaties.
Op basis van onze lange termijn ESG-strategie maken wij de negatieve effecten van onze vastgoed- en hypotheekbeleggingen op duurzaamheidsfactoren inzichtelijk. Duurzaamheidsfactoren betreffen ecologische, sociale en werkgelegenheidszaken, respect voor de mensenrechten, en bestrijding van corruptie en omkoping. De verkregen inzichten nemen we mee in onze overwegingen om investeringen te doen. Zo passen onze portefeuille- en fondsbeheerders op basis van de ESG-strategie verschillende ESG-doelen toe op de portefeuilles die zij beheren en nemen deze doelen op in de portefeuilleplannen.
Meer informatie hierover is te vinden in onze Verklaring ongunstige effecten op duurzaamheid.
In ons ESG beleid hebben we voor de periode tot 2030 4 thema’s geformuleerd:
Onze ESG strategie kent 5 pijlers die volgen uit de bedrijfsstrategie van Syntrus Achmea Real Estate & Finance:
Onze ESG thema's worden toegelicht in de volgende video:
Syntrus Achmea gelooft sterk in houtbouw. Het bouwen met bio based materialen draagt bij aan vermindering van de CO2-uitstoot en is daarmee een middel om invulling te geven aan het Klimaatakkoord.
Meer weten over onze visie op dit actuele onderwerp? Lees dan onze Position Paper ‘Houtbouw, een gezonde belegging’, compleet met een bijdrage van PME pensioenfonds.
Vanaf 2020 brengen wij elk kwartaal een ESG update uit met informatie, cijfers en feiten over onze projecten en inspanningen op ESG gebied.
In september 2019 is de ingrijpende renovatie en transformatie gestart van het voormalige Galeries Modernes in het centrum van Utrecht.
In plaats van reguliere sloop en afvoeren van de bouwmaterialen, wordt voor dit project het 'Urban Mining' principe toegepast. Resultaat: een reductie van maar liefst 40 ton CO2!
Lees hier meer over deze duurzame manier van slopen en oogsten:
Syntrus Achmea biedt als eerste grote woningverhuurder huurders in Utrecht de mogelijkheid om een elektrische auto te rijden. Daarvoor is een strategische samenwerking gestart met We Drive Solar.
De komende jaren komen in de regio Utrecht 150 tot 300 elektrische deelauto's van We Drive Solar beschikbaar voor onze huurders. De batterijen van de auto's worden opgeladen met zonne-energie die wordt opgewekt met PV-panelen in Utrecht. Een volle batterij is goed voor een bereik van 300 kilometer.
Naast duurzame en betaalbare woningen willen wij onze huurders ook de mobiliteit van de toekomst aanbieden. Dat maakt de woningen aantrekkelijker voor huurders en beleggers. Bovendien verbeteren elektrische auto's de leefbaarheid in de stad en helpen ze mee om de CO2-uitstoot terug te dringen.
Een van de grootste duurzaamheidsuitdagingen is ‘tenant engagement’. Een goede samenwerking en dialoog met huurders is belangrijk om ambities op het gebied van duurzaamheid te kunnen realiseren.
Samen met hello energy zet Syntrus Achmea volop in op de betrokkenheid en gedragsverandering van huurders. Dat gebeurt op dit moment al in 16 gebouwen, van woningen en appartementen tot kantoren. En dat aantal neemt alleen nog maar toe met een geplande verdere uitrol voor de komende jaren. Met hello energy krijgen Syntrus Achmea en haar stakeholders inzicht in de energiedata van het gebouw door het visualiseren van deze data op informatieschermen (narrow casting) in de gebouwen. Zo worden bewoners en huurders geïnformeerd over bijvoorbeeld de opbrengst van zonnepanelen, tips voor energiebesparing, berichten van de VVE en de externe vastgoedmanager, nieuws, weer en openbaar vervoer.