Ondanks de coronacrisis hebben wij in 2020 veel vastgoedobjecten kunnen toevoegen aan de portefeuilles van onze opdrachtgevers. De vraag naar betaalbaar en toekomstbestendig vastgoed blijft immers groot. Van middenhuurwoningen tot zorgvastgoed en mixed use. Samen met onze partners in de bouw- en vastgoedketen blijven wij werken aan aantrekkelijke, duurzame steden. Dat is wat een Stadspartner doet: Beleggen met Betekenis!
Op de hoek van de Lelylaan en de Delflandlaan in Amsterdam Nieuw-West is in 2018 gestart met het nieuwbouwproject West Beat, in opdracht van het Achmea Dutch Residential Fund (ADRF).
West Beat is het ‘nieuwe icoon’ dat het stadsdeel Nieuw-West meer moet verbinden met het gebied binnen de ring A10, een wens van de gemeente Amsterdam bij gunning van het project. Ontwikkelaar Lingotto en architect Studioninedots hebben deze wens vertaald in een multifunctioneel gebouw met onder meer een grote open ruimte (‘Open Space’) voor ontmoetingen tussen bewoners, gebruikers en buurtbewoners. Het zeer duurzame gebouw (EPC-norm van -0,05) omvat 150 woningen met een gezamenlijke besloten binnentuin, circa 3.500 m² aan werkplekken, horeca en een podium in een spectaculaire plint boven een ondergrondse parkeergarage met 117 parkeerplaatsen.
West Beat is een goed voorbeeld van een mixed use gebouw, waarin de behoeften van de bewoners en de gebruikers van de commerciële ruimtes optimaal samenkomen. Het vergroot de sociale cohesie in de buurt. Met een EPC-norm van -0,05 en het toepassen van onder meer groene gevels is het gebouw tevens zeer duurzaam. De nieuwe trekpleister van stadsdeel Nieuw-West is in oktober 2020 opgeleverd.
Samenwerkingspartners: Lingotto, Studioninedots, Heddes Bouw & Ontwikkeling.
In samenwerking met Stadsontwikkeling Rotterdam, architectenbureau Powerhouse en landschapsarchitect Delva is een onderscheidend nieuwbouwproject aan de Laan op Zuid in Rotterdam-Zuid gerealiseerd: Remisehof.
VOF Remisehof, een samenwerkingsverband van Stevast Baas & Groen B.V. & Dura Vermeer Bouw Zuid West B.V, won in 2016 met Syntrus Achmea de tender voor de ontwikkeling van dit unieke schakelpunt tussen twee werelden, ‘De kop van Zuid’ en de ‘Afrikaanderwijk’. Op deze plek wachtten vroeger trams en bussen op hun volgende rit en vond de overslag plaats van de scheepvaart naar de trein. Nu zijn er carrévormige stedelijke bouwblokken gerealiseerd met grote gemeenschappelijke binnentuinen en een afgesloten parkeervoorziening. In de directe omgeving van het Remisehof bevinden zich winkels, scholen, sportfaciliteiten en openbaar vervoer waarmee het centrum van Rotterdam binnen handbereik is.
De 137 woningen in het Remisehof, in portefeuille van het Achmea Dutch Residential Fund (ADRF), zijn opgeleverd in juni 2020. De woningen kennen een grote diversiteit in grootte en indeling, wat het Remisehof aantrekkelijk maakt voor verschillende doelgroepen. Een van de doelstellingen van het project was om de doorstroming vanuit de sociale huursector te bevorderen. Resultaat: 40% van de nieuwe bewoners komt uit de omliggende wijken, waaronder de Afrikaanderwijk. Zij laten veelal een sociale huurwoning achter.
Samenwerkingspartners: Stevast Baas & Groen, Powerhouse Company en Dura Vermeer.
Tot voor kort een statig kantoorgebouw, nu een comfortabel woongebouw met huurappartementen van 40 tot 150 vierkante meter. Het eerste deel van de herontwikkeling The David in Amsterdam Nieuw-West is in oktober 2020 opgeleverd aan opdrachtgevers BPL en ADRF. Het laatste deel volgt in januari 2021.
The David, deels zes en deels dertien verdiepingen, telt 365 huurappartementen variërend van kleinschalige studio´s tot ruime vierkamerappartementen en enkele penthouses. Alle appartementen beschikken over een eigen buitenruimte en veelal een berging. Op de begane grond bevinden zich twee commerciële ruimtes en onder het gebouw een parkeergarage met 201 parkeerplaatsen en een fietsenstalling. Op de tweede verdieping is een binnentuin en aan de waterpartij die het gebouw omringt ligt een terras. Voor de huurders is een Service App geïntroduceerd en is een huismeester actief op locatie. Er is een goede aansluiting op het openbaar vervoer met een metrostation op loopafstand.
Het IBM Dynatos-gebouw dateert uit 2003 en werd door de Amerikaanse architect William McDonough toentertijd al ontworpen als circulair kantoor via het ‘cradle-to-cradle’ principe. Geheel in navolging van dit originele ontwerp, is het pand op duurzame wijze getransformeerd. Van de bestaande materialen is het maximale hergebruikt, zoals de centrale entree met marmeren vloer, liften, trappenhuizen en kozijnen. De appartementen zijn aangesloten op stadswarmte, waardoor geen gasaansluiting meer nodig is. Bijzonder is dat aan de hoogbouw twee extra woonverdiepingen toegevoegd zijn. Zo wordt de transformatie optimaal benut.
Het gebouw ligt in het Schinkelkwartier, het zuidelijkste deel van Amsterdam Nieuw-West. Dit gebied heeft een grote opwaartse potentie met de toevoeging van nog meer woningen. Door de ambitieuze gebiedsontwikkeling rondom deze transformatie en de variatie in het aanbod van typen appartementen is dit een uitstekende duurzame belegging voor Nederlandse pensioenfondsen.
Samenwerkingspartners: Koopmans Bouwgroep B.V. en Flow Egeria.
Syntrus Achmea heeft voor pensioenfonds PME en zorgvastgoedfonds Achmea Dutch Health Care Property Fund (ADHCPF) 230 huurwoningen gerealiseerd op de voormalige locatie van de Nederlandse Pakket Dienst in de Utrechtse wijk Overvecht.
Aan de Brailledreef, naast Winkelcentrum Overvecht, stond jarenlang het sorteercentrum van de Nederlandse Pakket Dienst (NPD). Eind mei 2017 won projectontwikkelaar AM de tender voor de vrijgekomen kavel. Het ontwerp voor het voormalige NPD-terrein bestaat uit drie woongebouwen met 334 appartementen voor senioren en starters, hoofdzakelijk middenhuur, en een woontoren met ongeveer 630 studentenwoningen. Twee woongebouwen zijn in portefeuille van Syntrus Achmea: één voor pensioenfonds PME en één voor het ADHCPF. In het gebouw van PME zijn 112 appartementen gerealiseerd met een gemiddelde grootte van 70 m2 plus een commerciële ruimte van 315 m2. Het gebouw van het zorgvastgoedfonds bestaat uit 94 levensloopbestendige woningen variërend van 44 tot 86 m2, een commerciële ruimte van 655 m2 en een atrium van 1395 m2. Daarnaast zijn er drie groepswoningen gerealiseerd met in totaal 24 woningen voor dementerende ouderen en deze zijn verhuurd aan een zorginstelling. Ook worden 30 woningen verhuurd aan Stichting Veste die op deze manier woonruimte met begeleiding biedt aan (jong)volwassenen met autisme.
Alle appartementen zijn ultra energiezuinig, dankzij een collectieve Warmte Koude Opslag (WKO) gekoppeld aan zonnepanelen op de daken en individuele warmtepompen. Dat resulteert in een EPC-norm van -0,02 en een GPR van 8,50. In een later stadium komen mogelijk ook elektrische deelauto’s beschikbaar voor de huurders.
Samenwerkingspartner: AM.
In 2016 is gestart met de herontwikkeling van de entree van Leiden: het Stationsgebied. De belangrijke route van het Centraal Station naar de binnenstad sloot onvoldoende aan bij de charmante stad. Voor de gemeente Leiden reden om binnen een aantal jaar gefaseerd een aantrekkelijk en bruisend stationsgebied te ontwikkelen met een bijzonder hoge ambitie: het maken van de duurzaamste kilometer van Nederland.
Lorentz, fase 1 is opgeleverd in april 2020, is het eerste nieuwbouwproject in de herontwikkeling van dit Leidse Stationsgebied, tot stand gekomen door de nauwe samenwerking tussen Hurks, Van Wijnen, de gemeente Leiden en Syntrus Achmea. Het bijzondere mixed use-object heeft een totale oppervlakte van een oppervlakte van ca. 20.000 m² (excl. parkeergarage en fietsenkelder) en bestaat onder andere uit een vier lagen tellend donkerkleurig plintgebouw met ruimte voor winkels, kantoren, horecagelegenheden, parkeerplaatsen en een fietsenkelder voor 4.800 fietsen. Bovenop het plintgebouw staat een tweetal torens met 167 huurappartementen. De woningen zijn inmiddels allemaal verhuurd. De kantoren en een groot deel van de horecaruimte in de plint is langjarig verhuurd aan Heineken Nederland. Bijzonder is dat Syntrus Achmea, in overleg met de gemeente Leiden, de 28 studio’s in het gebouw bestemt voor huurders met vitale beroepen.
De Lorentz is ontworpen volgens het BREEAM Very Good certificaat met een score van 63,4% voor de kantoren. BREEAM is hét instrument om duurzaamheid van nieuwe en bestaande gebouwen, gebieden en sloopprojecten te meten en te beoordelen. Enkele milieuvriendelijke maatregelen die bij Lorentz worden toegepast zijn zonnepanelen, een retentie dak, energiezuinige liften en koude- en warmteopslag installatie. Spectaculair is het waterbergingssysteem; op één van de torendaken wordt via retentiekratten een flinke waterbuffer gerealiseerd. De afvoer van de buffer is voorzien van een Smart Flow Control, een slim systeem dat het water gecontroleerd afvoert wanneer er een regenbui wordt verwacht. Deze waterbuffer wordt onder andere gebruikt voor de voeding van de beregeningsinstallatie van het lager gelegen groene dak en ontlast het gemeentelijk rioleringssysteem. Het is de eerste keer dat deze combinatie in Nederland wordt toegepast.
Het is dan ook niet voor niets dat dit stationsgebied de ‘Duurzaamste Kilometer van Nederland’ wordt genoemd.
Bedrijven, overheden, burgers en kennisinstellingen werken samen om het stationsgebied vóór 2025 te transformeren tot het meest duurzame binnenstedelijk stukje Nederland. Inmiddels hebben 29 organisaties zich bij deze community aangesloten en de Green Deal ondertekend.
Samenwerkingspartners: Hurks, Van Wijnen Projectontwikkeling en gemeente Leiden.
Meer weten over onze projecten en de diverse beleggingsmogelijkheden?
Neem contact met ons op!